Sunday, October 23, 2011

Lavkarbo ække bra for huet ditt

Den største helsetrusselen i Norge de kommende årene er kostholdsrelatert. Den generasjonen jeg er en del av, blir jo spådd å være pleietrengende nesten før foreldrene våre nå, fordi vi spiser så mye dårlig mat. Samtidig sulter hele befolkninger i Afrika. I fjor kunne man lese i VG at fordelingen mellom hvor mange nordmenn som tror de har et sundt kosthold og mengden usunn mat som selges, er så skjev at kanskje halvparten av de som tror de lever sundt, faktisk har et skadelig usundt kosthold. Og til tross for alt dette, dreier avisene stort sett sakene sine inn mot en diett med mulige bivirkninger som på ingen måte kan sammenlignes med noe av de andre problemene vi står ovenfor hos dem som ikke tenker over kostholdet i det hele tatt.

Dette innlegget er på ingen måte ment å være belærende.

Jeg er ingen ernæringsfysiolog, men jeg spiser ikke så mye karbohydrater selv og jeg føler på kroppen at det fungerer for meg. Siden jeg vet at mange av bloggleserne mine er opptatt av dette, og dette er litt viktig for meg også, tenkte jeg å fortelle litt om mitt forhold til lavkarbo. For meg har det blitt en så vanlig del av hverdagen min at jeg ikke tenker noe særlig over det lenger, men jeg har venner som kødder med meg og gir meg en boks med cottage cheese, når de serverer potetgull til de andre. Jeg takker stort sett ja til den boksen jeg, men samtidig er det viktig for meg å aldri bli så opphengt i dette med kosthold at jeg ikke kan takke ja når noen har laget mat.




Særlig som student tror jeg det er viktig å passe på at man legger et grunnlag i kostholdet som inneholder de riktige tingene, slik at kroppen og hodet er klart for å lære mest mulig effektivt. Samtidig er det viktig å unne seg noen ting man vil ha, for jeg tror ikke det er mulig å leve med et kosthold man ikke opplever at gir en det en har behov for - selv om behovet er mer lystdrevet enn fysiologisk. For meg er det i alle fall sånn at jeg ikke orker noe som føles som et offer i matveiene over lengre tid.

Likevel er jeg ganske langt unna den lavkarbokuren mediene fremstiller også da. Den kuren er jo så unaturlig at selv Fedon Lindberg - som mer eller mindre stod for introduksjonen av lavkarbo for nordmenn advarer mot den. Det å kutte ut en næringsgruppe burde enhver idiot forstå at ikke er sundt, men dersom man setter seg litt inn i dette, forstår man raskt hvorfor man skal være forsiktig med karbohydratene.




Karbohydrater er jo på en måte energi, og spiser man unødvendig mye av dem, forsvinner de ikke rett ut igjen slik som proteiner og andre næringsstoffer. Overflødige karbohydrater gjøres til andre ekle ting som setter seg i blodårene våre, rundt magen og andre steder vi helst ikke vil se noe til dem. Det er ikke sånn lenger at de fleste av oss står ute på jordet eller løfter tunge løft på fabrikken, derfor trenger vi mye mindre karbohydrater enn man gjorde for bare noen tiår siden. Men med mindre du ligger helt stille hele dagen, så trenger du jo noe.

De som spiser ekstrem lavkarbo kommer i en tilstand som kalles Ketose, der kroppen begynner å forbrenne fett i stedet for karbohydrater. Er man i den tilstanden skal man forvente at man får dårligere ånde og at kroppen sender ut en distinkt kroppslukt. For det er jo nødt til å være sundt - når man begynner å lukte annerledes. Poenget er mer å spise begrensede mengder og virkelig sunne versjoner av de tingene man har lyst på og trenger.




Dette er noe av det jeg gjør i hverdagen som passer inn med lavkarbofilosofien:

- I stedet for sukker, har bruker jeg frukt, bær, krydder og nøtter og youghurt naturell
- I stedet for uendelige mengder melkesjokolade spiser jeg mørk sjokolade
- Jeg fyller middagstallerkenen med grønnsaker der mange ville hatt poteter eller ris
- Jeg lager salat som matpakke, slik at jeg har noe som ser godt ut når det er lunsjtid
- Jeg spiser veldig sjelden brød, men jeg har rugbrød og knekkebrød liggende til travle tider
- Jeg drikker vin eller vodka og juice i stedet for øl og sukkerdrinker på byen
- Når jeg kjøper pasta er den laget med fullkorn
- Jeg spiser masse masse cottage cheese


I tillegg har jeg alltid mandler eller mørk sjokolade i vesken, for å "kjøpe" en halvtime å gå på dersom jeg blir skikkelig sulten og bare må kjøpe meg noe mat. NÅ. Da rekker jeg å oppsøke noe annet enn McDonalds



Det kan være noen ikke syntes det høres sundt ut, men da vil jeg gjerne høre hva disse vedkommende gjør som er sunnere. Det er tross alt meningen at vi skal lære hele livet.


___________

3 comments:

Nina said...

KJEMPEBRA INNLEGG!!

Nå blei eg skikkeli gira til å komme igang med halv-lavkarbo ;)

Glede meg masse til du komme på besøk!! HURRA!

Karen Marie said...

Mh, dette liker jeg å høre! Vi kan se hva vi klarer å innføre allerede til helgen - beste helgen i verden :)

Ida Camilla said...

Akkurat slik lever jeg også, og det passer meg perfekt! :-)

Andre blogginnlegg

Related Posts with Thumbnails
Blogglisten